Kolbászt gyúrtunk a nagyszülőkkel
3 év után újra kolbászt gyúrtunk az intézmény ebédlőjében a nagyszülőkkel.
Kolbászt gyúrtunk a nagyszülőkkel
3 év után újra kolbászt gyúrtunk az intézmény ebédlőjében a nagyszülőkkel. Tóth András és neje, Such György és neje voltak ebben segítségünkre.
A kolbászkészítéshez kapcsolódó szokások generációk óta öröklődnek családokon belül. Ezzel a hagyománnyal mi is szeretnénk óvodásainkat megismertetni. Megbeszéltük miből készül a kolbász húsa, milyen fűszerek kerülnek bele. Gyúrtuk a kolbászt, a töltésbe is segédkeztünk. Tóth Bandi bácsi szlovákul is elmondta a kolbászgyúrás fő mozzanatait. A kész kolbászt megsütötték a konyhás nénik és ebédre elfogyasztottuk. Nagyon finom volt! Óvodásaink ismerkedtek a szlovák nemzeti gasztronómiával, szlovák nyelvi tudásuk is fejlődött.
Miesenie klobásy
Po troch rokoch sme opäť miesili klobásu v jedálni našej inštitúcie so starými rodičmi. Pomohli nám András Tóth s manželkou a György Such s manželkou.
Tradície výroby klobás sa dedia z generácie na generáciu. S týmito tradíciami chceme oboznámiť aj našich škôlkarov. Porozprávali sme sa o tom, z čoho sa vyrába mäso klobásy, aké korenie sa pridáva. Klobásu sme miesili a pomohli sme plniť. Ujo Bandi Tóth vysvetlil aj hlavné fázy miesenia klobása po slovensky. Tety v kuchyni vyprážali hotovú klobásu a zjedli sme ju na obed. Bolo to veľmi chutné!
Škôlkari sa zoznámili so slovenskou národnou gastronómiou a zlepšili si svoje znalosti slovenského jazyka.